top of page

Vijf wijntips van VINO VEER

Zeg jij kaas, zeg ik wijn!

Dat het een match made in heaven is, dat weten we allemaal ondertussen, maar toch blijft het altijd weer een sport om een mooie wijn-kaas combinatie te maken. Als we kaasfondue eten, drinken we dan een glas wit of rood? Eigenlijk kan het allebei toch? Geen paniek, ik zocht het voor je uit! Hieronder lees jij leuke, funky en misschien wel verrassende kaasfondue-wijn combinaties!


Sauviginon Blanc, Saint Marc, Languedoc, Frankrijk:

Een bekende combinatie is kaasfondue met een zacht frisse Sauvignon Blanc. Deze vegan wijn uit het zuiden van Frankrijk is elegant, classy, knisperend fris, loep zuiver en heerlijk om mee te starten. De frisse zuren van deze Sauvignon Blanc houdt de kaasfondue fris en levendig!


Chardonnay, Chablis, Domaine Barat, Frankrijk:

Nog zo’n klassieker! Vaak wordt er gedacht dat Chardonnay een druivenras is wat zwaar en vettig is. Maar laten we dit prachtige druivenras alsjeblieft niet over een kam scheren. Deze Chablis is complex! Sommige wijngaarden in de Chablis hebben een uniek bodemtype dat bekend staat om zijn ‘kimmeridge’ gronden. Een mix van kalksteen, klei en versteende schelpen. Deze bodemsoort, in combinatie met het wat koelere klimaat, geeft Chablis een bijzonder smaakprofiel. De wijn heeft een prachtige goudgele gloed, (net als de kaasfondue) en heeft geuren van rijpe appel, acacia en amandelen. Experimenteer maar eens hoe lekker een stukje appel en bijvoorbeeld notenbrood kan zijn voor jouw kaasfonduedip!


Spatburgunder, Blanc de Noir, Adeneuer, Ahr, Duitsland:

Yes! Blanc de Noir. Je drinkt een wijn gemaakt van een blauw druivenras, maar omdat de schillen niet mee weken, krijg je wit sap! Deze Duitse Pinot Noir heeft structuur, een bite en ondanks de licht aanwezige tannines blijft deze wijn fris door de geuren van rood fruit en is het in de afdronk ietsje romig. Ik vind deze combi wel spannend!


Syrah, Vinalthau, Cotes de Thau, Frankrijk:

Een fluweel zachte Syrah uit het zuiden van Frankrijk. Dip met rood fruit zoals bramen en aardbeien in je kaasfondue, of ga aan de slag met een zelf gemaakt gehaktballetjes. Simpel kan zo lekker zijn.


Pinot Noir, Domaine du Carroir Perrin, Sancerre, Frankrijk:

Francais encore! Deze klassieker mag niet ontbreken. Wie Pinot Noir zegt, zegt vaak Bourgogne en wie Sancerre zegt, zegt vaak Sauvignon Blanc. Daarom doen we lekker eigenwijs en drinken we een Pinot Noir uit Sancerre, Loire. Koel deze rakker een beetje terug naar een graad of 15 voor het verfijnde mondgevoel.

Tip: combineer deze licht aardse Pinot Noir met truffel(kaas)!


Meer lezen van VINO VEER? Volg haar op instagram! Of kom met haar in contact via 06-13268445.658 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page